logo

Scoliose

Scheef zitten, staan en lopen - scheve schouders - rug en nek niet goed kunnen strekken - stijheid of pijn in rug, nek of schouders

Een scoliose is een zijdelingse kromming van de ruggenwervels, in combinatie met een draaiing van de wervels. De rug kan hierbij in een C-bocht of een S-bocht lopen.

Bij een scoliose zie je dat de rug niet recht is maar met een bocht (bochten) naar links of rechts loopt. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de luchtfiguren tussen de taille en de arm links en rechts niet gelijk. De schouderbladen kunnen op de rug op ongelijke hoogte staan, waardoor ook de ene schouder hoger is dan de andere. Je ziet dat de linker en rechter lichaamshelft t.o.v. de ruggengraat niet symmetrisch is.
Ook is er vaak een verschil in beweeglijkheid tussen de linker en rechter kant wanneer de rug naar opzij buigt of draait.
Een scoliose kan samengaan met een bekken dat scheef staat, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Bij een scoliose kunnen klachten zoals stijve spieren en pijn ontstaan, omdat door de asymmetrie en het niet goed kunnen strekken van de rug, de spieren en gewrichten niet gelijkmatig worden belast. Ook in de nek en schouders zie je regelmatig overbelastingsklachten, omdat deze door de scoliose in een ongunstige stand komen.

Als oefentherapeut geef ik oefeningen om de rug soepeler te maken en de houding te corrigeren. Door het verbeteren van de strekking van de wervelkolom, het ontwikkelen van een sterk spierkorset en meer bewustzijn van de houding bij het zitten, staan en bewegen bij de dagelijkse activiteiten, kun je het wegzakken in de bocht(en) verminderen. Wanneer er ook spraken is van een hoge ademhaling, geef ik ook ademoefeningen.