logo

Behandeling

In de intake bespreken we je klacht en wat je zou willen bereiken. Daarna bepalen we hoeveel therapiebehandelingen daarvoor nodig zijn. De therapie is oplossingsgericht.

Omdat ik zowel oefentherapeut Mensendieck als ergotherapeut ben, kan ik de klachten vanuit een brede invalshoek behandelen.

Tijdens de behandeling zal het verbeteren van de houding, de ademhaling en het bewegen centraal staan.
De houdingsverbetering wordt altijd praktisch toegepast. Hierbij kun je denken aan de zit- en stahouding op het werk, zit- en schrijfhouding op school, de houding achter de computer, bij een hobby, het maken van muziek of wanneer je met een tablet of je telefoon bezig bent.
Bij het verbeteren van bewegingen kun je denken aan het lopen, evenwicht, bukken, tillen, reiken, sporten, maar ook aan omdraaien in bed of opstaan uit een stoel of bed.

Oefeningen
Om de houding, ademhaling en het bewegen te verbeteren, doe je oefeningen volgens de methode Mensendieck. De oefeningen zijn niet moeilijk en altijd aan iemands mogelijkheden aangepast. De oefeningen kunnen liggend op de mat, zittend op een stoel of staande worden gedaan. Soms wordt er klein oefenmateriaal gebruikt, zoals een bal of een elastische band. In mijn praktijk maak ik geen gebruik van een loopband, fiets of andere apparatuur, zodat je helemaal zelf de controle over de bewegingen hebt. Naast het doen van oefeningen krijg je advies over hoe je een goede houding en beweging bij je dagelijkse activiteiten toe kunt passen. Ook is het mogelijk om ergonomisch advies van mij te krijgen, over bijvoorbeeld een werkplek.

Oplossingsgericht
De therapie is oplossingsgericht. Naast het verhelpen van de klacht, kijken we ook hoe de klacht het beste kan worden voorkomen. Daarom betrekken we het hele lichaam erbij en de factoren die invloed hebben op de klacht.

Korte zorg
Houding-, adem- of bewegingstherapie kunnen worden ingezet bij het verhelpen van pijnklachten van spieren of gewrichten, spanningsklachten, hoofdpijn, hyperventilatie, loopproblemen of een houdingsafwijking of afwijkend looppatroon.

Langdurige zorg
Oefeningen kunnen ook veel baat geven bij klachten die eigenlijk niet meer overgaan, maar die je wel graag onder controle wilt houden om te voorkomen dat het erger wordt. Hierbij kun je denken aan klachten door een structurele scoliose of kyfose of klachten die zijn opgetreden door ouderdom.

Voor wie is de behandeling geschikt?
De behandeling is in principe geschikt voor iedereen die zelf iets aan zijn klachten wil leren doen. In mijn praktijk behandel ik jongeren vanaf 18 jaar, volwassenen en ouderen.

Klachtenregeling oefentherapie
Als oefentherapeut ben ik aangesloten bij de klachtenregeling van het Klachtenloket Paramedici (KLP). Klik hier als u meer wilt lezen over deze klachtenregeling.