logo

Wat doet een oefentherapeut?

Een oefentherapeut is opgeleid om klachten die voortkomen uit ongunstige houding en bewegingsgewoonten bij de bron aan te pakken. Zij analyseert samen met jou de houding en bewegingsgewoonten bij je dagelijkse activiteiten. Samen kijk je via spiegels naar je houding en bewegingen. De oefentherapeut Mensendieck geeft je hierbij inzicht in de relatie tussen de manier waarop je beweegt en de klachten.

De begeleiding door een oefentherapeut is persoonlijk en intensief. Zij houdt rekening met je omstandigheden en biedt een trainingsprogramma op maat aan. Dit betekent dat de oefentherapeut rekening houdt met je fysieke en mentale conditie en je sociaal-maatschappelijke omstandigheden.

Centraal in de behandeling staan bewustwording en zelfwerkzaamheid.

Bewustwording door het verwerven van inzicht in je eigen houding en bewegingsgewoonten. Met oefeningen laat de oefentherapeut voelen wat je spieren doen. Via de spiegel laat zij zien hoe daarbij een goede lichaamshouding kan worden aangenomen. Zij begeleidt de oefeningen met een mondelinge instructie waardoor je hoort wat je moet doen en waar je op moet letten. De therapeut legt daarbij de werking van het lichaam uit waardoor je leert begrijpen hoe klachten kunnen ontstaan, verholpen en voorkomen kunnen worden. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het hele lichaam.

De zelfwerkzaamheid zit in het zelf leren uitvoeren van de oefeningen en de houdingscorrectie waardoor je deze ook thuis kunt uitvoeren of toepassen bij jouw werkzaamheden.

Het veranderen van houding en bewegingsgewoonten is niet eenvoudig. Daarom begeleidt de oefentherapeut de patiƫnt hierbij volgens zes stappen. Deze stappen zijn: Openstaan - begrijpen - willen - kunnen - doen - volhouden. De therapeut legt hierbij steeds uit, geeft feedback en corrigeert. Je kunt uiteindelijk bewuster met je lichaam omgaan, voor een betere houding kiezen, gezonder bewegen en herhaling van de klachten voorkomen.