logo

Mamma in balans tijdens & na zwangerschap

Klachten tijdens de zwangerschap
Door de vele veranderingen in de zwangerschap kunnen je lichaam en geest uit evenwicht raken. Je kunt last krijgen van je bekken, moeite met lopen, pijn in je rug, nek of schouders, pijnlijke, stijve gewrichten, momenten van piekeren en niet lekker in je vel zitten.

Door de ruimte die je baby inneemt kun je gespannen gaan ademen. Je slaapt minder en alles is net even wat zwaarder. Dan kan het fijn zijn als een ervaren therapeut met je meedenkt over hoe je minder last kunt hebben van
je klachten.
In deze individuele begeleiding krijg je lichte oefeningen en houdingsadviezen die zijn afgestemd op jouw klachten en wat jij op dat moment van je lichaam kunt vragen. Denk hierbij aan goed gesteund maar ook ontspannen kunnen lopen, staan en zitten of liggen in bed. We nemen houdingen door die voor jou geschikt kunnen zijn om een wee op te vangen en om te persen. Je leert hoe jouw ademhaling je kan helpen om te ontspannen of hoe je hem gebruikt tijdens de bevalling.

Herstel na de zwangerschap
Na de bevalling moet je lijf weer wennen aan een andere vorm. De spieren zijn vaak moe en gespannen en je conditie is laag. Je baby vraagt dag en nacht om jou. De momenten om even bij te komen zijn meestal kort.
Kortom er wordt veel van je gevraagd in een periode waarin je zelf nog volop aan het herstellen bent.
Dat kan gepaard gaan met lichamelijke klachten waar je tijdens de zwangerschap misschien al last van had, vermoeidheid, duizeligheid, piekeren, niet lekker in je vel zitten en je erg onzeker voelen over je nieuwe rol als moeder en de vele dingen die je daarnaast weer wilt gaan doen.

Begeleiding na de zwangerschap
In deze individuele begeleiding werk je met lichte en eenvoudige oefeningen aan het opbouwen van je lichamelijk herstel. Het verminderen van je lichamelijke klachten leer je door houdingscorrectie, verbeteren van de stabiliteit van je bekken en op een juiste manier tillen, dragen en in een fijne houding voeden van je baby.
Ik coach je bij het wennen aan je nieuwe rol als moeder en bij het vinden van een balans tussen je zorgtaken, tijd voor jezelf, partner en mensen die je graag ziet en de (werk)taken buitenshuis die je weer op wilt pakken.

De begeleiding wordt afgestemd op jouw persoonlijke doelen en kunnen bijvoorbeeld over het volgende gaan:

* oefeningen om beter te kunnen ontspannen;
* met lichte oefeningen de spieren van je nek, schouders en rug soepel leren maken;
* verminderen van pijn, stijfheid of instabiliteit van de gewrichten;
* goed opgebouwde training voor rug-, buik-, bekkenbodem- en beenspieren passend bij je eigen niveau na de zwangerschap;
* verminderen van bekkenklachten en problemen met het evenwicht of lopen;
* houdingsadviezen bij het voeden van je kind, het dragen, tillen, verschonen en wiegen van je kind;
* bewust leren omgaan met een goede (werk)hoogte bij het verschonen, tillen, wandelen met de kinderwagen etc;
* weer ontspannen leren ademen;
* coaching bij het vormgeven van je nieuwe rol als moeder en het combineren van zorg, werktaken en vrijetijd.

 

Praktische informatie:

* deze individuele begeleiding valt onder een behandeling oefentherapie Mensendieck;
* in de behandeling doe je lichte en eenvoudige oefeningen die op jouw situatie zijn afgestemd. Je oefent in makkelijk zittende kleding;
* de oefeningen kunnen thuis eenvoudig worden toegepast bij je dagelijkse bezigheden en kunnen je helpen om je klachten te verminderen;
* behandeling is overdag of in de avond mogelijk.
* met de meeste zorgverzekeraars heb ik een contract afgesloten waardoor gehele of gedeeltelijke vergoeding van de behandeling mogelijk is vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico.
* bij de praktijk is onbetaalde parkeergelegenheid. De praktijk is ook goed te bereiken met het OV. Station Santpoort-Zuid ligt op 8 minuten loopafstand.

 

Mijn praktijk is kwaliteitsgeregistreerd en ik ben lid van de Vereniging van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck.
Naast oefentherapeut Mensendieck ben ik ook ergotherapeut.